viernes, 8 de marzo de 2013

INAUGURACIÓN


   Con motivo de la publicación del primer número de Historia evolutiva de la especie humana, os adjuntamos,  a modo de aperitivo, un vídeo divulgativo sobre el tema.
 

 


El Consejo de redacción

jueves, 7 de marzo de 2013

OUR MOUTH'S SECRETS, THE VISION OF OUR LIFE

We are in a permanently pathological state


   Human evolution is characterized by the dietary shifts during history; two of it involved the adoption of carbohydrate-rich Neolithic diets and the arrival of sugar and flour derivatives during the Industrial Revolution. Comparisons between historic and current calcified dental plaque announce the reason of a disease-associated lifestyle.

  Alan Cooper, from the University of Adelaide, studied the preserved microbes which grew inside mouths during over 10,000 years of history. Sequencing calcified dental plaque of ancient European shows a genetic record. The samples ranged in age from the late Mesolithic to Caucasian individuals of European descent. The ancient samples were initially screened for the presence of microbial DNA by PCR amplification of 16S rRNA and oral pathogen specific sequences (V1, V3 and V6). In addition, they used pyrosequencing and phylogeny-based analyses (with the help of the Ribosomal Database Project and Human Oral Microbiome Database).

   Data indicates that the transition from hunter-gatherer to farming shifted the oral microbial community to a disease-associated configuration. The composition between Neolithic and medieval times continued to be constant. The hunter-gatherers presented great bacteria diversity, including a few groups associated with good health. The arrival of farming disrupted it. Humans began to feed on domesticated crops, therefore, the diversity of mouth’s microbes decreased, and species associated with oral diseases became dominant (e.g. Streptococcus mutans). Nowadays, oral microbiotic ecosystems are less diverse. These might be bringing about disease-associated in postindustrial lifestyles. “As an ecosystem, it has lost resilience, it basically became a permanent disease state” said Cooper.


Changes in the diversity and composition of oral microbiota.

   Having investigated the microscopic worlds in our mouths through thousands of years, is there anything we can do about it? How about the use of mouthwash and the obsession with removing all microbiotic life? Can it be counter-productive?

   We need a diverse microbial community to stop colonizing pathogens and maintain a healthy ecosystem. “Our problem is too few bugs, and many of the wrong sorts.”


SANDRA ABALDE GRAÑA



Information sources

 Nature Genetics 45, 450–455 (2013) doi:10.1038/ng.2536. Sequencing ancient calcified dental plaque shows changes in oral microbiota with dietary shifts of the Neolithic and Industrial revolutions Christina J Adler, Keith Dobney, Laura S Weyrich, John Kaidonis, Alan W Walker, Wolfgang Haak, Corey J A Bradshaw, Grant Townsend, Arkadiusz Sołtysiak, Kurt W Alt, Julian Parkhill & Alan Cooper.

 http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/extref/ng.2536-S1.pdf

February 17, 2013. Prehistoric Plaque and the Gentrification of Europe’s Mouth. Ed Yong

LA GRAN EXPANSIÓN DEL Homo sapiens


Una mutación habría permitido a los hombres primitivos en África, convertir ácidos grasos de plantas en compuestos necesarios para aumentar el tamaño cerebral.

   Diversas investigaciones genéticas y arqueológicas, apuntan hacia el origen del H. sapiens hace unos 180.000 años, pero permanecerían confinados unos 100.000 en una zona de abundantes lagos del centro de África, ya que estos necesitaban un ácido graso específico (DHA) presente en los peces para alimentar sus funciones cerebrales. 


   Equipos científicos, han analizado patrones de variación genética en diferentes poblaciones y han dado con una mutación que debió producirse hace más de 85.000 años, que permitiría a los Homo sapiens del centro de África viajar por todo el continente. La mutación está en un grupo de genes del cromosoma 11, implicados en la conversión de ácidos grasos poliinsaturados de origen vegetal en ácidos poliinsaturados necesarios para aumentar el tamaño del cerebro, su complejidad y sus funciones. 


   Con la variación genética, los humanos podían alejarse de las zonas con agua y los productos alimenticios necesarios que en ella obtendrían. A partir de ese momento, se produjo una intensa presión selectiva en la población por lo que rápidamente se difundió la mutación. La capacidad de conversión de ácidos grasos de origen vegetal en alimento del cerebro, significaría la independencia de los primeros humanos a una única fuente de alimentación. 



BEATRIZ VIDAL BRETAL 

Bibliografía

 http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/09/20/actualidad/1348165762_938962.htmL

- Genetic Mutation May Have Allowed Early Humans to Migrate Throughout Africa. Journal Reference: Rasika A. Mathias, Wenqing Fu, Joshua M. Akey, Hannah C. Ainsworth, Dara G. Torgerson, Ingo Ruczinski, Susan Sergeant, Kathleen C. Barnes, Floyd H. Chilton. Adaptive Evolution of the FADS Gene Cluster within Africa. PLoS ONE, 2012; 7 (9): e44926 0.htm